На честь FIAT 500 була випущена срібна монета

Італійський державний монетний двір обмеженим накладом випустив нову монету, яка присвячена історії знакового Fiat 500, в межах святкування 60-річчя моделі.

Італійський державний монетний двір обмеженим накладом випустив нову монету, яка присвячена історії знакового Fiat 500, в межах святкування 60-річчя моделі.

Монета номіналом 5 євро, представлена учора Міністерством економіки і фінансів Італії, була розроблена майстром-гравером Клавдією Момона. В цілому буде випущено всього 4000 монет, кожна з яких, безумовно, стане справжньою знахідкою для колекціонерів.

На лицьовій стороні зображено Fiat 500 1957 року та нинішня модель в перспективі, облямовані словами "RepubblicaItaliana". На зворотному боці показаний безпомилковий профіль класичного 500 з датами 1957 і 2017 — роком випуску першого Fiat 500 і роком карбування монети, а також номінал монети в 5 євро.

Монета — це справжній витвір мистецтва в мініатюрі на честь здійснення великої мрії про мобільність і свободу — також має велику букву "R", показуючи, що вона чеканилася в Римі, та ім'я гравера поряд з логотипом Fiat 500 в стилі оригінальних рекламних плакатів.

Випуск монети — це усього лише останній етап довгої серії урочистостей, присвячених 60-річчю Fiat 500, він відбувся через декілька місяців після іншої важливої події — випуску поштовою службою Італії пам'ятної марки.

Всесвітнє значення і репутацію Fiat 500 в якості справжньої ікони дизайну також підтверджує і те, що автомобіль був включений в постійну колекцію Музею сучасного мистецтва (MoMA) в Нью-Йорку. Між тим, незвичайна здатність моделі викликати збудливі емоції була відмічена в першому короткометражному фільмі, присвяченому Fiat - "See You Inthe Future", в якому знявся володар Оскара актор Едріен Броуді з оригінальним Fiat 500 і моделлю спеціального випуску 500 Anniversario. На сьогодні відео отримало близько 19 мільйонів переглядів.

Ентузіасти, колекціонери і представники громадськості також взяли участь в урочистостях уу ході спеціального туру "500 ForeverYoung", який проїхав по найкрасивіших площах в усій Європі.

За свою 60-річну історію Fiat 500 поліпшив повсякденне життя мільйонів людей. Його виробництво було важливою частиною післявоєнного відновлення економіки в Італії, він забезпечив країну чотириколісним транспортом, а потім почався його експорт по всьому світу. Сьогодні 80% усіх автомобілів Fiat 500 продаються за межами Італії, і це один з бестселерів в Європі, який зайняв перше місце у восьми країнах і серед трьох кращих в шести інших.

* Монету можна придбати через канали продажів Монетного двору Італії за 40 євро.

Назад до всіх новин

Слідкуйте за нашим Instagram